10-02-10

IYB - Hazelaar


iyb-2010-logo-220-en

...

...

......SOORT van de MAAND: ...   H A Z E L A A R

Misschien zou een rasechte hazelaar zich wel tekort gedaan voelen als ‘soort van de maand februari’?

Van alle inheemse planten is de hazelaar de vroegste bloeier.
Voor hem (of haar) begint de lente vaak al in januari. Dat verschijnsel gaat aan velen onopgemerkt voorbij. Spectaculaire bloemen moet je bij de hazelaar dan ook niet verwachten. Aan één en dezelfde struik vind je naast de meer in het oog springende mannelijke katjes ook roodpaarse vrouwelijke bloempjes. Een lust om te zien, ware het niet dat ze zo klein zijn.
Een mens kan zich afvragen waarom een struik als de hazelaar energie steekt in het produceren van bloemen, op een moment dat alles nog kil en bar is en geen boom denkt aan het ontplooien van bladeren. De hazelaar is een windbloeier, dat wil zeggen dat het stuifmeel dat de katjes en masse produceren door de wind verspreid wordt. En zo’n verspreiding doe je best op een moment dat het bos nog kaal is en de wind erdoorheen kan gieren. In de zomer zouden de stuifmeelkorrels wellicht al snel aan de bladeren van een naburige boom blijven kleven.

De hazelaar is al duizenden jaren een vast ingrediënt van het eiken-lindenbos dat ooit grote delen van West-Europa bedekte. In die tijd ontwikkelden heel wat dieren en zwammen een intieme relatie met de hazelaar. Maar ook voor mensen kreeg de hazelaar een bijzondere betekenis. Hierover lees je meer in de  soortenfiche op de website .

Foto: Gilbert Loos.

gilbertloos_hazelaarvr51

Ik postte zelf ook al eens een fotooke van een bloeiende hazelaar, maar dan van de mannelijke bloeiwijzen.
Die kan je HIER zien ...

...

Tip:
Zie je een hazelaar in bloei?
Geef jouw waarneming door aan de  Natuurkalender !
Zo registreren we jaarlijks of de bloei van deze struik al dan niet verschuift.

.

11:06 Gepost door Gerrit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: biodiversiteit, milieu-natuur, doe mee |  Facebook |

Commentaren

Wederom een zeer informatieve post, dan daarvoor!!

Gepost door: Eric | 10-02-10

Wow! Those are the female flowers of the hazel tree! They are so pretty! I agree they are tiny, though! I bet a lot of people do not even see them!

Gepost door: Judy | 26-02-10

De commentaren zijn gesloten.