20-11-09

Opsteker!

Minister-president Peeters zegt neen tegen steenkoolcentrale!

Als het van minister-president Peeters afhangt, worden er geen steenkoolcentrales meer gebouwd in Vlaanderen. Dit is een stevige opsteker voor het Vlaamse klimaat- en luchtbeleid.

Minister-Preident Peeters deed zijn uitspraak gisteren naar aanleiding van een actie van Greenpeace tegen de bouw van een steenkoolcentrale in de Antwerpse haven. We berichtten eerder al over de plannen van E.ON voor de bouw van een mega steenkoolcentrale. De geplande steenkoolcentrale zou jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 uitstoten en hiermee dubbel zoveel CO2 de lucht in blazen dan een vergelijkbare aardgasgestookte centrale. Ironisch genoeg stelt E.ON dat dit geen probleem hoeft te zijn. De centrale zou immers zo gebouwd worden dat ze “klaar is om koolstof af te vangen”. De energiereus verschuilt zich met andere woorden achter een techniek die nog niet bewezen of toegepast is en die in het allerbeste geval tegen 2020 beschikbaar zou zijn. En het is net nu, in de eerstvolgende jaren dat onze emissies drastisch naar beneden moeten, willen we de klimaatverandering nog binnen de perken houden. Bovendien veroorzaakt een steenkoolcentrale een aanzienlijke bijdrage aan fijn stof en ozon, twee zware problemen in de omgeving van Antwerpen. En ze blijft uiteraard steenkool gebruiken. Een brandstof die onmogelijk duurzaam kan zijn, door de menselijke en ecologische schade die ze veroorzaakt bij haar ontginning. Het stadsbestuur van Antwerpen en het Antwerpse havenbestuur adviseerden dan ook reeds negatief op de bouwvergunningaanvraag die E.ON indiende.

Verwacht werd dat E.ON binnenkort ook zijn milieuvergunningaanvraag bij de provincie zal indienen. Als Peeters zich aan zijn woord houdt, kan E.ON zijn plannen alvast op zak steken. Alvast één opsteker voor het Vlaamse klimaatbeleid. Maar er is nog een lange weg te gaan. Vlaanderen moet nu volop de kaart trekken van energiebesparing en hernieuwbare energie én in Kopenhagen mee aan de kar trekken voor een ambitieus klimaatakkoord.

Sara Van Dyck

 

< Bericht BBL >

open de BBL site

17:53 Gepost door Gerrit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu-natuur, klimaat |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.