30-09-09

Natuurbeheer!

Wat smaken die bloemen toch lekker! Véél lekkerder dan het gras ernaast ...

GLG_200930845

...
Deze grazende koe zorgt samen met haar stal- of almgenoten voor het noodzakelijke natuurbeheer in de almen - bergweiden. En al die smaken van kruiden, bloemen en grassen samen geven een extraatje aan de melk en bv. de 'berg'kaas die ervan gemaakt wordt.
Vroeger werd heel vaak meteen na het melken van de koeien de melk t.p. verwerkt tot kaas, terwijl de melk nog warm was. Zo ontstonden de typisch harde kazen zoals bv. de gruyère (zonder gaten!), comté en beaufort uit de grensstreek van Zwitserland en Frankrijk, de Haute Savoie. Kaas was toen trouwens zowat de enige manier om melk langere tijd te bewaren!

Prachtige koebeesten overigens daar in Tirol, Pitztal.
Deze is een typische vertegenwoordigster van de "Wallischer Rinder" ... Heb je al het grappige Jommekeskapsel opgemerkt?

17:45 Gepost door Gerrit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: foto, oostenrijk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.